A Magyarországon idén tavasszal - egy Erasmus+ pályázat eredményeként - elindult oktatástámogató programban a gyerekek megismerik a világűrt, a Föld bolygót, klíma- és környezetvédelmi szemléletük felelősségteljessé válik, és fejlődnek a kommunikációs és együttműködési képességeik, valamint a kreativitásuk.

A SpaceBuzz konzorcium 2020-ban alakult holland projektvezetéssel, francia, olasz és magyar részvétellel. A program célja, hogy a holland űrhajós és alapítótárs, André Kuipers által bemutatott SpaceBuzz rakéta bevonásával, a virtuális világ adta lehetőségek kihasználásával a gyerekeket a tudományos tantárgyak iránt elkötelezettebbé tegyék. A Föld törékenységét, sebezhetőségét űrhajós perspektívába helyezik, és a VR (virtuális valóság) alapoknak köszönhetően támogatják a tanulási folyamatok hatékonyságát. Az iskolai oktatásba illeszkedő MTMI (mérnöki, természettudományi, matematikai és informatikai szavak rövidítése) oktatástámogató program lényege, hogy ezeket a tantárgyakat integráljuk a nem MTMI tantárgyakkal, és így alakul ki az oktatási anyag. (Például a matematikát a történelemmel.)

Százhalombattán az Arany János Általános Iskola, az Eötvös  Loránd Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskola és az 1. Számú Általános Iskola tanulói csatlakozhattak a programhoz a Dunamenti Erőmű támogatásának köszönhetően. A SpaceBuzz űrhajó április 30-án „landol” Budapesten, így a hazai program csúcspontjaként várja majd azt a több száz - köztük 20 százhalombattai - diákot, akik sikeresen elvégezték a programot, és készen állnak a „felszállásra”. Virtuális űrutazáson vesznek részt, hogy az „űrből” ők is megláthassák, milyen apró és törékeny a Föld.

 

A SpaceBuzz programról:

A SpeceBuzz program két percben

VR űrutazás hatása gyerekekre és felnőttekre

A SpaceBuzz több, mit egy VR űrutazás