Környezetvédelem és biztonság

A Dunamenti Erőmű elkötelezett a fenntartható működés mellett, ezért küldetésének tekinti a legmagasabb elvárásokat is kielégítő munkabiztonsági és környezetvédelemi normáknak való megfelelést. Annak érdekében, hogy ez a tudatosság a mindennapi tevékenységekbe is beépüljön, az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk a megfelelő irányítási rendszerek (KIR, MEBIR) alapjainak lerakására. Kidolgoztuk és bevezettük az iparági legjobb gyakorlatokat, valamint a Dunamenti Erőmű több évtizedes tapasztalatait is figyelembe vevő munkabiztonsági, környezetvédelmi eljárásokat és munkautasításokat. A munkatársak támogatásának elnyerése az egyik sarokköve e tevékenységünk sikerének, ezért őket a kidolgozás, oktatás, bevezetés és működtetés fázisaiba egyaránt aktívan bevontuk.

A folyamatos fejlődés biztosítása és a fenntarthatóság szempontjából is fontos, hogy megfelelő irányítási rendszerek kerüljenek bevezetésre. A felkészülés jó ütemben halad. A közeljövőben tervezzük az ISO 14001:2015 (környezetvédelmi irányítási rendszer) és az ISO 45001:2018 (munkabiztonsági és egészségügyi irányítási rendszer) bevezetését, illetve a már jelenleg is működő ISO 9001:2015 minőségirányítási rendszer kiterjesztését az erőmű teljes működésére.

 

Fenntartható üzemméret

Az elmúlt években a Dunamenti Erőmű fokozatos megújuláson ment keresztül, az elérhető legújabb technológiai fejlesztésekre alapozott beruházások révén. A 90-es évektől kezdődően modern, kombinált ciklusú egységeket építettek és üzemeltek be. Ezután megkezdődött a régebbi, elavult és alacsony hatásfokú blokkok termelésből történő fokozatos kivonása, majd ezek elbontása és az érintett területek rehabilitációja. Ez a tevékenység 2007-től folyamatosan zajlik.
Mára elmondható, hogy a Dunamenti Erőmű komoly lépéseket tett a fenntartható üzemméret kialakításának irányába, és számos területet szabadított fel, illetve tett alkalmassá olyan beruházások számára, amelyek a további technológiai megújulást és fejlődést szolgálják. Végére értünk a hatvanas évek elején épült ABDE blokkok, valamint az F blokkok bontásának. Az utolsó C blokk (C6 jelű) elbontásával hamarosan befejeződik a teljes terület helyreállítása.

2018-ban – részben a Dunamenti Erőmű korábbi üzemi területeinek hasznosításával – megvalósult a MET Dunai Solar Park beruházás is, amely két területen (összesen 40 hektáron) hozott létre 17,6 MW beépített kapacitással rendelkező napelemes villamosenergia-termelő parkot. Az itt termelt villamosenergiával mintegy kilencezer háztartást lehet ellátni.

Célunk, hogy minden szükségtelenné vált terület megfelelő módon kerüljön hasznosításra, újrahasznosításra. Több, használaton kívüli területet sikerrel értékesítettünk. 2013-ban eladtunk egy jelentős méretű iparvágány-hálózatot is magában foglaló területet, amely ma az Illés Logistics Zrt. telephelyeként funkcionál, majd egy 4,5 hektáros, irodaépületet és műhelycsarnokot is tartalmazó ingatlant, szintén a Csenterics Sándor úton.
A Százhalombatta fűtését szolgáló korszerű gázkazánok, amelyeket valamikor az erőmű létesített, ma a Veolia Energia Magyarország Zrt. tulajdonában és üzemeltetésében vannak. Az egykor munkásszállóként szolgáló épületeket is értékesítettük egy százhalombattai vállalkozásnak, amely üzleti lehetőséget lát az ingatlanok átalakításában, újrahasznosításában.

Az ingatlanok értékesítése jelenleg is tart. A részletek megtalálhatók a https://www.dert.hu/hu/ingatlanertekesites oldalon.