Környezetvédelem és biztonság

A Dunamenti Erőmű elkötelezett a fenntartható működés mellett, ezért küldetésének tekinti a legmagasabb elvárásokat is kielégítő munkabiztonsági- és környezetvédelemi normáknak való megfelelést. Annak érdekében, hogy ez a tudatosság a mindennapi tevékenységekbe is beépüljön, az elmúlt évek előkészítő munkáit követően bevezetésre és 2019. májusában sikeres tanúsításra került az integrált KIR, MEBIR irányítási rendszer. Ennek eredményeként a Dunament Erőmű a villamosenergia-termelés és kereskedelem, víztermelés területekre kiterjedően tevékenységét az MSZ EN ISO 14001:2015 és az MSZ ISO 45001:2018 szabványok előírásainak megfelelően végzi. A munkabiztonsági-, egészségügyi- és környezet-irányítási rendszer alapjainak lerakása során nagy figyelmet fordítottunk a Dunamenti Erőmű több évtizedes tapasztalatainak megőrzésére, ugyanakkor megfigyeltük és eljárásainkba  beépítettük  az iparági legjobb gyakorlatokat is. A munkatársak támogatásának elnyerése az egyik sarokköve e tevékenységünk sikerének, ezért őket a kidolgozás, oktatás, bevezetés, tanúsítás és működtetés fázisaiba egyaránt aktívan bevontuk.

A folyamatos fejlődés biztosítása és a fenntarthatóság szempontjából az integrált KIR, MEBIR irányítási rendszer mellett fontos szerepe van a jelenleg a villamosenergia kereskedelmi területre kiterjedő ISO 9001:2015 minőségirányítási rendszer fenntartásának is.

A tanúsítványok elérhetők a lenti linkeken

MSZ ISO 45001:2018 tanúsítvány

MSZ EN ISO 14001:2015 tanúsítvány

ISO 9001:2015 tanúsítvány 

A Dunamenti Erőmű Zrt. Működési Irányelvei

 

Fenntartható üzemméret

Az elmúlt években a Dunamenti Erőmű fokozatos megújuláson ment keresztül, az elérhető legújabb technológiai fejlesztésekre alapozott beruházások révén. A 90-es évektől kezdődően modern, kombinált ciklusú egységek kerültek beépítésre és beüzemelésre. Ezután megkezdődött a régebbi, elavult és alacsony hatásfokú blokkok termelésből történő fokozatos kivonása, majd ezek elbontása és az érintett területek rehabilitációja. Ez a tevékenység 2007-ben kezdődött és 2019. tavaszán fejeződött be.

Mára elmondható, hogy a Dunamenti Erőmű komoly lépéseket tett a fenntartható üzemméret kialakításának irányába, és számos területet szabadított fel, illetve tett alkalmassá olyan beruházások számára, amelyek a további technológiai megújulást és fejlődést szolgálják. Végére értünk a hatvanas évek elején épült ABDE blokkok, valamint az F blokkok bontásának. Az utolsó C 6 jelű blokk elbontásával nagy lépést tettünk a teljes terület helyreállítására.

2018-ban – részben a Dunamenti Erőmű korábbi üzemi területeinek hasznosításával – megvalósult a MET Dunai Solar Park beruházás is, amely két területen (összesen 40 hektáron) hozott létre 17,6 MW beépített kapacitással rendelkező napelemes villamosenergia-termelő parkot. Az itt termelt villamosenergiával mintegy kilencezer háztartást lehet ellátni.

Célunk, hogy minden szükségtelenné vált terület megfelelő módon kerüljön hasznosításra, újrahasznosításra. Több, használaton kívüli területet sikerrel értékesítettünk. 2013-ban eladtunk egy jelentős méretű iparvágány-hálózatot is magában foglaló területet, amely ma az Illés Holding Zrt. telephelyeként funkcionál, majd egy 4,5 hektáros, irodaépületet és műhelycsarnokot is tartalmazó ingatlant, szintén a Csenterics Sándor úton.

A Százhalombatta fűtését szolgáló korszerű gázkazánok, amelyeket valamikor az erőmű létesített, ma a Veolia Energia Magyarország Zrt. tulajdonában és üzemeltetésében vannak. Az egykor munkásszállóként szolgáló épületeket is értékesítettük egy százhalombattai vállalkozásnak, amely üzleti lehetőséget lát az ingatlanok átalakításában, újrahasznosításában.

Az ingatlanok értékesítése jelenleg is tart. A részletek megtalálhatók a https://www.dert.hu/hu/ingatlanertekesites oldalon.