A százhalombattai Dunamenti Erőmű fő tevékenysége a villamos- és hőenergia-termelés, emellett villamos- és gázkereskedelmi engedéllyel is rendelkezik. Összesen 794 MW-os teljesítményével a magyar villamosenergia-rendszer legnagyobb gáztüzelésű erőműve. Szükség esetén azonnal indítható blokkjaival és elismert technológiai megbízhatóságával aktív szereplője hazánk villamosenergia-termelési és energiakereskedelmi piacának.

A Dunamenti Erőmű az 1960-as évek elején épült Százhalombattán, majd a ’70-es és ’80-as évekre vált a magyar villamosenergia-rendszer meghatározó erőművévé. A '90-es évek elején a régi hőtermelő egységeket korszerű gázturbinás berendezések váltották fel: a hő- és villamos energia egyidejű előállítására alkalmas egységek kedvező hatásfokúak, és mindemellett megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak.

1995-ben az erőmű a mai GDF-SUEZ csoport többségi tulajdonába került. 2008-ban megkezdődött a G3-F8 fejlesztési projekt, melynek célja egy nagy hatásfokú, kombinált ciklusú gázturbinás blokk építése volt, ötvözve a régi és az új technológia előnyeit. A projekt 2011-ben fejeződött be, így 2012-től a G3 blokk a hazai gázon alapuló villamosáram-termelés legmodernebb termelő berendezése. Igen alacsony károsanyag-kibocsátásával, 56%-os hatásfokával, valamint a hazánkban legmagasabb gradiens képességével jelenleg a magyarországi villamosenergia-rendszer kiszabályozási igényeinek leginkább megbízható eszköze.

Az elmúlt évek jelentős beruházásainak köszönhetően az erőmű segédüzemi technológiái is megfelelnek korunk követelményeinek. A vízkivételi technológia modernizációjával az erőmű termelési költségei jelentősen csökkentek. Lényegesen emelkedett a vízellátás biztonsági foka is, hiszen az erőmű – saját fogyasztása mellett – a MOL Dunai Finomítóját is folyamatosan ellátja nyersvízzel.

A Dunamenti Zrt. meghatározó üzleti partnerei a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító, a MOL Nyrt. és Százhalombatta városa. Az erőmű jó kapcsolatot ápol a lakossággal, a hatóságokkal, aktív részese a város közösségi életének.

A MET Holding cégcsoport tagjaként működő MET Power AG 2014. februárban először 24,5%-át vásárolta meg a Dunamenti Erőműnek, majd július 1-től 74,8%-os többségi tulajdonossá is vált. A MET Holding további fejlesztéseket tervez, amely új munkahelyeket teremthet a régióban.