A világban zajló energiaforradalom célja a klímaválság hatásainak tompítása, a fenntartható és tiszta energiára való átállás segítségével. A svájci székhelyű MET Csoport ezért az elmúlt években folyamatosan bővítette zöldenergia-termelő eszközportfólióját, így mára Magyarország után Bulgáriában, Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban is épít és üzemeltet szél- és napelemparkokat.

„A MET elkötelezett az energiaátmenet támogatása mellett, és azt a megújuló erőművek építése mellett a termelés rugalmasságát segítő beruházásokkal is segíti” – hangsúlyozta Lehőcz Balázs Gábor, a MET Asset Management Holding AG alelnöke.

Az első ilyen sikeres projekt a szeptember 9-én a Dunamenti Erőmű telephelyére érkezett három Tesla MegaPack alapú, lítiumion-akkumulátort tartalmazó rendszer telepítése. A három MegaPack konténer 7,68 MWh energia tárolását teszi lehetővé, ami igény szerint felhasználható például a villamosenergia-rendszer egyensúlyának fenntartására vagy a csúcsidőszaki fogyasztás kiszolgálására. A rendszer kétórás tárolási ciklusidővel rendelkezik: ez szinte egyedülálló Magyarországon, hiszen az eddigi hazai gyakorlat inkább a teljesítményoptimalizált, fél-egyórás tárolást alkalmazta.

„A következő évtizedben az energiatárolás térnyerésével számolunk a villamosenergia szektorban, így a mostani pilot projektünk nyomán az elkövetkező években további villamosenergia-tároló kapacitások telepítését tervezzük. Ezért is fontos számunkra, hogy csatlakoztunk ma a Magyar Akkumulátor Szövetséghez” – mondta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter az eseményen kiemelte, hogy a villamosenergia-rendszer egyensúlyának fenntartásához és a csúcsidőszaki fogyasztás kiszolgálásához elengedhetetlen az energiatárolási kapacitás fejlesztése. A több mint egymilliárd forintos beruházást ezért az állam is támogatta.

A fenntarthatóság ügyét támogató projektek bemutatását a 18 méter hosszú, LONGI napelemes szárnyakkal működő SolarButterfly jármű színesítette, amely a rendezvény alatt gurult be az erőmű telephelyére. A pillangó négyéves világkörüli útján az első magyarországi állomás Százhalombatta volt, ahol Louis Palmer ötletgazda élménybeszámolót tartott az eddigi útról.