Magyarországon elsőként Tesla Megapack típusú energiatárolót létesít Százhalombattán a MET Csoport, a Dunamenti Erőmű területén megvalósuló innovációs projekt részeként. A most aláírt együttműködés értelmében az energetikai eszközt 2022 nyarán telepítik.

Világszerte egyre ambiciózusabb fenntarthatósági törekvéseket jelentenek be az energiaszektor szereplői, köztük a MET Csoport is – és ezzel párhuzamosan egyre gyorsabb ütemben létesülnek megújuló energiát termelő erőművek. Az időjárásfüggő, ezáltal kiszámíthatatlan termelés miatt a kereslet–kínálat kiegyenlítésében kulcsszerep jut a rugalmassági eszközöknek és az energiatárolási megoldásoknak.

Az akkumulátoros energiatárolási iparág egyik úttörője és innovátora a Tesla, Magyarországon viszont ez az első ilyen típusú együttműködése. A Dunamenti Erőmű innovációs projektjének részeként létesítendő, közel 4 MW-s (maximum teljesítmény) és 8 MWh-s (tárolási kapacitás) Tesla Megapack akkumulátoros energiatároló kétórás tárolási ciklusidővel rendelkezik – szemben az eddigi hazai gyakorlattal, amely inkább a teljesítményoptimalizált, fél-egyórás tárolást alkalmazza. Ennek köszönhetően lehetőséget teremt a megújuló energiatermelők hatékonyabb rendszerintegrációjára is. 

A most leszerződött beruházás lesz az egyik kulcsfontosságú eszköze az áprilisban indult K+F projektünknek” – mondta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója. „A jövő a karbonmentes eszközöké, így a hálózati rugalmasságot biztosító gázos erőműveknek is minél inkább karbonmentesnek kell lenniük. Az energiatárolásra is építő kísérleti projektünk így egyfajta előszobája lesz ipari léptékű alkalmazásoknak” – tette hozzá a vezérigazgató.