K+F projekt keretében érkezik a megoldás az időjárásfüggő zöld energiatermelés ingadozásainak kiegyenlítésére, és a most induló konzorciumi együttműködéshez a Dunamenti Erőmű biztosítja a megfelelő infrastruktúrát.

A partnerek – a MET Csoport és a Navitasoft – azt vizsgálják majd, milyen alternatív lehetőségei vannak a megújuló energiaforrások hasznosításának, illetve hogyan lehet optimálisan automatizált algoritmusok segítségével kiegyenlíteni az időjárásfüggő termelésingadozást. 

A klímaváltozást, a zöldenergia előretörését, illetve az ebből adódó nehézségeket egyszerű megérteni – annál komplexebb viszont az ezek használhatóságát korlátozó problémákra adott válasz. A kulcs ezúttal is a digitalizáció és a más energiapiacokról már jól ismert tárolás. Az ellátás folyamatossága érdekében a napsütéses és szeles, tehát túltermeléses órákban betárolni kell az energiát, az alultermeléses órákban pedig kitárolni. Ilyen mennyiségű fizikai tárolási rugalmasság kiépítése viszont nem ésszerű: ezt lehet kiegészíteni digitális, automatizált megoldásokkal.

„Áramot termelni egy karbonsemleges  jövőben a megújuló energiatermelők fognak. Az érték amit a modern földgáztüzelésű erőművek biztosítani képesek hosszútávon is, az a rugalmasság és a szezonális hatások miatt időszakosan fellépő keresleti hiányok kielégítése. Tehát a Dunamenti jelenlegi és jővőbeni új egységeinek  szerepe az évtized második felében már nem az lesz, hogy áramot termeljenek, hanem hogy a villamosenergia-rendszer rugalmassági és ellátásbiztonsági igényeit biztosítsák” – mondta Horváth Péter vezérigazgató.

A projekt részeként jövőre telepítenek egy közel 4MW-os, kétórás tároló kapacitású akkumulátor-telepet Százhalombattán, a Dunamenti Erőmű területén. A létesítendő berendezés, a portfolió meglévő egységeihez illeszkedve tudja majd fokozni azok rugalmasságát, hasonlóan a hibrid gépjárművekhez. A konzorciumi tagok szándéka, hogy a tárolóberendezésen szerzett tapasztalataikkal az aggregátori platformot felkészítsék további, alternatív energiahordozókon alapuló villamosenergia-tároló berendezések hatékony befogadására is.

A projekt eredményeként létrejön az az összetett aggregátori megoldás, amelyhez csatlakoznak a Dunamenti Erőmű erre alkalmas fogyasztó- és (kisebb) termelőegységei a kiépített digitális vezérlő rendszereken keresztül, illetve ide lesz integrálva a projekt keretében beszerzett elektrokémiai villamosenergia-tároló.

„A Dunamenti Erőműben immár 60 éve folyamatos a technológiai megújulás és az alkalmazkodás, amely biztosítja az energiaátmenetben való hatékony részvételt. A megújuló energiatermelés térhódítása mellett szükség van ugyanis karbonsemleges rugalmassági eszközökre, beruházásokra” – tette hozzá a vezérigazgató.

A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00125 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020 pályázati program finanszírozásában valósult meg.