Közlemény

 

Százhalombatta, 2019. május 22. – A Dunamenti Erőműből átadott iparivízzel, az erőmű szomszédságában található MOL NyRt. tulajdonú Ipari Vízművén keresztül minimális mértékű olajszennyezés került a Benta patakba. Az eset észlelése után szakembereink és a FER Tűzoltóság közösen megtették azokat a szükséges intézkedéseket, amelyekkel a további olaj környezetebe kerülését megszüntették. A már környezetbe került, minimális mennyiségű olaj továbbterjedését pedig úgynevezett olajfogó hurkarendszer alkalmazásával akadályozták meg. Az erőmű a szükséges hivatalos hatósági bejelentéseket megtette, a szakemberek megállították a szivárgást, és az olajfolt maradványainak eltávolítását célzó intézkedéseket is megkezdték.

A szivárgás forrásának beazonosítását a Dunamenti Erőmű szakemberei haladéktalanul megkezdték, az ilyen esetekben érvényes előírásokat követve. Az egyes berendezések működésének felülvizsgálata a hétvége folyamán lezajlott, a hibát megtalálták, és a probléma elhárítását is megkezdték.

Az esetről az érintett hatóságokkal közösen hivatalos jegyzőkönyvek készültek, amelyek szerint a környezeti kár mértéke minimálisra becsülhető a gyors észlelésnek és közbelépésnek köszönhetően. A folyamat befejező fázisaként az erőmű érintett belső rendszereinek szakszerű tisztítása, az olajos szennyeződés végleges eltávolítása megkezdődött.