A magyar villamosenergia-rendszer szabályozásában résztvevő erőműként egyre nagyobb szeletet tudhat magáénak a Dunamenti Erőmű a gyökeresen átalakuló európai és magyar energiapiacon, amelyek termelői struktúrájából egyre inkább kiszorulnak a hagyományos fosszilis erőművek. A Dunamenti jelenlegi helyzetéről és lehetséges jövőjéről, a tulajdonosok célkitűzéseiről Lehőcz Balázs vezérigazgató számolt be a Hírtükörnek.

Az eredetileg pénzügyi végzettségű szakemberrel éppen tavaly ilyenkor beszélgettünk, az után egy évvel, hogy a MET Power 2014 júliusában megvásárolta a Dunamenti részvényeinek 74,8 százalékát. A tulajdonosi struktúra azóta sem változott, ahogy az erőmű jövőjével kapcsolatos tavaly megfogalmazott koncepció sem.

 

Miképpen a többi regionális gázerőmű, a százhalombattai sem képes felvenni a versenyt az Európai Unió által pénzügyileg is támogatott zöldenergiával szemben, vagyis alaperőműként való működtetése önmagában nem lenne gazdaságos. Az európai országokban egyre inkább számottevő és fokozatosan hazánkban is elterjedő megújuló energiaforrásokból – elsődlegesen a nap, illetve a szél energiájából – megtermelt villamosenergiát azonban időről időre ki kell egyenlíteni fizikálisan, a "szabályozást" pedig jellemzően a hagyományos erőművek végzik. A normál üzem, vagyis a gázból történő villamosenergia-termelés mellett ezen a piacon is érvényesült a Dunamenti az elmúlt tizenkét hónapban. Több tenderen szerepelt sikeresen a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. által szervezett szabályozó energiapiacon. Ennek köszönhető, hogy akkor is képes szerény, de biztos bevételre szert tenni, amikor a normál üzemi működés nem tenné lehetővé az eredményes üzletmenetet.

 

A legkorszerűbb G3 blokk továbbra is szakaszosan üzemel. Átlagosan 3-6 hónapot megy évente. A hagyományos erőművek közötti áramtermelési versenyben előnyt jelent, sőt, gyakorlatilag feltétel az olcsó infrastruktúra és az optimális számú alkalmazott. A Dunamenti 2014 végétől átfogó költségcsökkentésbe és hatékonyságnövelésbe kezdett, amelynek eredményeként a 2016-os üzleti évre jelentősen mérsékelte az üzemeltetési kiadásokat. Az átalakítás a 112 hektáros üzemi terület fenntartásának valamennyi feladatát érintette. A folyamat során fontos szempont volt, hogy a munkavállalók érdekeit maximálisan figyelembe vegyék és a környezet-, egészség-, biztonságvédelmi mutatók se romoljanak.

 

A régi, használaton kívüli üzemegységek bontása várhatóan 2017 közepére fejeződik be. A kivitelezésnek számos munka-, környezet- és egészségvédelmi szempontnak kell megfelelnie.

 

A vezérigazgató megerősítette, hogy folyamatosan keresik a saját tulajdonú üzemi terület és infrastruktúra további hasznosításának lehetőségeit, amely a Dunamenti fenntartható jövőjének hangsúlyos eleme lehet. Örömmel számolt be egy környezetbarát beruházás ötletének lehetséges megvalósításáról, amelyről a múlt hónapban a városvezetéssel is egyeztettek. Olyan projektekben gondolkodnak, amelyek egyértelműen hozzájárulnak az ország szén-dioxid-kibocsátása csökkentéséhez, Százhalombatta számára pedig adóbevételt hozhatnak. Az európai energiapiac és Százhalombatta környezetbarát jövőjét egyaránt a fenntartható fejlődés alapelveivel összhangban lévő megújuló energiaforrások jelenthetik – összegzett a Dunamenti vezetője.

 

A cikk a Százhalombattai Hírtükörben jelent meg.  http://www.hirtukor.hu/bel.php?ssz=29432