Idén szeptemberben 60 éves a Dunamenti Erőmű, Százhalombatta ikonikussá vált erőműve. A Dunamenti Erőmű a város aktív szereplője, generációkon átívelő, szoros együttműködése pedig túlmutat a városképbe szorosan beépült három óriáskéményen. Az erőmű a helyi közösség számára nemcsak stabil, évtizedek óta meglévő munkahely, hanem a város számára fontos stratégiai partner is.

A kezdetekre Szekeres József, a Dunamenti Erőmű építésvezető mérnöke így emlékezik vissza: „1963. szeptember végén begyújtották a főépület első 50 megawattos kazánját, és kipróbálták, felgomolyog-e a füst a kétszáz méter magas kéménybe. Óriási sikerélményt jelentett számukra, amikor a "betonkirálynő" felett megjelent egy hatalmas füstfelhő.”.

f-resz.jpg

Az első füst felszállása csak a kezdet volt, hiszen a Dunamenti Erőmű az elmúlt hat évtizedben folyamatosan átalakult, és az energiaátmenet hazai példájává vált. A 60-as években további négy, a 70-es években pedig további hat kondenzációs blokkal egészült ki. A beruházások jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Százhalombatta faluból modern várossá alakuljon; ekkor építették a az erőmű és a finomító dolgozóinak a „készenléti lakótelepet” is, amely idővel új városrésszé nőtte ki magát. 


A 90-es években már két kombinált ciklusú gázturbinás erőmű épült a telephelyen. Az erőművet privatizálták, a belga Tractabel energiaipari vállalat többségi tulajdonába került, melynek később többségi tulajdonosa a GDF Suez lett. Ez idő tájt már a 60-as évekből származó blokkokat elbontották, és a 2000-es években az F erőműrészben nagy hatásfokú, kombinált ciklusú gázturbinás blokk épült.

MET Csoport 2014-ben vált többségi tulajdonossá, 75 százalékos tulajdonrészt vásárolva a GDF Sueztől; az MVM Csoport változatlan 25 százalékos kisebbségi részesedése mellett. Az erőmű 70-es évekbeli részeinél folytatódott a bontási program, azzal a hosszú távú elképzeléssel, hogy az egyre sürgetőbb dekarbonizációs elvárásoknak megfelelően az erőmű számára új utakat találjanak.

dunamenti-eromu-60web024medgyesi-milan20230929.jpg


Az elmúlt néhány évben a Dunamenti napjaink energiaátmenetének demonstrációs terepeként is szolgál. Az erőmű területén 2018-ban megkezdte kereskedelmi működését egy 21 MW-os naperőmű, a MET Dunai Solar Park, majd 2022-ben Magyarországon elsőként létesült a telephelyen egy 7.5 MWh-s Tesla Megapack energiatároló rendszer egy K+F projekt keretében.

"A MET Csoport a Dunamenti Erőművet a megvásárlás pillanatától folyamatosan fejleszti. A telephelyen napjainkban már számos ’zéró-karbon lábnyomú’ technológiának helyt ad, jó példa erre a napelempark és a Tesla energiatároló, vagy épp az üzembehelyezési fázisban járó villamos kazán projektünk, és további fejlesztési terveink villamos energiatárolás terén" – tette hozzá Horváth Péter vezérigazgató.