A MET Csoporthoz tartozó Dunamenti Erőműben megkezdődött egy új, innovatív elektromos kazán kivitelezése, amely a többlet zöldenergia felhasználásával fűtésre alkalmas forróvizet állít majd elő.

A megújuló energiatermelés részarányának növekedésével a villamosenergia-rendszerben olyan többletenergia jelenhet meg, amelyre nincs fogyasztói igény, ezáltal a rendszerirányító beavatkozása válik szükségessé. A Dunamenti Erőmű innovatív beruházása, az elektromos kazán (e-boiler) szabályozható és rugalmas „fogyasztóként” segíti a rendszerirányító MAVIR-t az egyensúlyi állapot fenntartásában.

A 30 megawatt (MW) kapacitású kazán rugalmasságnak hívott funkciója lehetővé teszi akár 120 MW új zöldenergiaforrás biztonságos integrálását a villamosenergia-hálózatba, így erősítve a fenntarthatóságot és az ellátásbiztonságot. A projekt aktívan támogatja az energiaátmenetet, karbonlábnyom nélkül. Az új elektromos kazánt a PARAT, Norvégia vezető gőz- és hőtechnikai szállítója gyártotta.

„Ez a power-to-heat megoldás úgy segít majd kiegyensúlyozni a hálózatot, hogy a felesleges energiát hővé alakítja át, amelyet átmenetileg egy hőtároló tartályban tárolunk. Ezzel a berendezéssel a saját telephelyi hőfogyasztásunk földgázmentesíthető, de a hőből még a százhalombattai távfűtés-szolgáltatásra is juthat” – magyarázta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója.

„A Dunamenti, mint helyszín azért fontos, mert ott már hálózati csatlakozással bírunk, de a kazánprojekt függetlenül működik majd az erőmű meglévő egységeitől. Ez a függetlenség Magyarországon jelenleg még egyedülálló” – tette hozzá Gerse Pál, a MET Flexibility Assets Division portfóliómenedzsment igazgatója.

 

met-groupdunamentie-boiler2023.jpg